A sorozat 2. részében euforikus hangulatban írtam a Fekete-víz és a Pécsi-víz Kémes alatti szakaszáról. De a horgász élete nem csak játék és mese…Vannak bizony olyan napok, amikor rettenetesen beszenvedünk, és komolyan meg kell dolgoznunk egy-egy halért.

Egy hétközap délutánon nem volt munka és családi  szempontból semmi azonnali elintézni valóm, ezért kimentem a Bogád és Romonya között csorgadozó kanálisra. Azt már korábban is tudtam, hogy a helyi erők a hidak közelében pecázgatnak rajta, de nem igazán zavart a gilisztával csalizott úszós cájgot dióverővel igazgató emberkék véleménye, miszerint „Nincs itt hal, néha beugrik egy-egy keszeg, de az is kicsi!” Egy kérdés azonban felmerül bennem: Miért jár mégis ki, ha úgyse lesz kapása? Egyszer-kétszer figyeltem már én is ezt a vizet, de őszintén, én sem láttam bele halat. Egy patront azért megér!

Lementem hát teljes harci díszben: gázlócsizma, Chuck Norris mellény, polárszemüveg. Ráadásul beszereztem egy új Berkley Cherrywood 180-as UL botot is, így egyben ennek is a beavatására készültem.

Lápi rém

A lápi rém :P

A bogádi hídnál indultam el, és hamar rájöttem, hogy a  meredek oldalfallal szegélyezett kis patakon esélyem sincs partról dobálni, így folyásirányban lefelé kezdtem a gázlást. Maga a meder kemény, kőzúzalékszerű aljzat borítja. A növény itt meg nem terem. A kanális rendkívül sekély volt aznap, bár a szélén látszott, hogy az elmúlt órákban levonult rajta egy kisebb áradás. A patak nyomvonala vonalzó mentén lett tervezve. Csőszerűségét 50-100 méterenként egy-egy nagyobb kövekből rakott zubogó töri csak meg. Ezek fölött akár a rémisztő 40-50 centis mélységek is kialakulhatnak.

Hosszú cső

Hosszú cső

A kemény mederfenék ellenére gázolásommal rendesen felkevertem a leülepedett hordalékot, ezért próbáltam óvatosan lépni, hogy ne csapjam szét az alattam megbújó halakat a bezavarosodó vízzel. Ahogy haladtam a következő híd irányába – ami közelebbinek tűnt, mint amilyen távol volt valójában – több alámosott partszakaszt, növénycsoportosulást láttam, így oda is próbáltam betalálni az apró wobblerekkel. Az új bot segítségemre volt ebben, bár kis megszokást igényelt még a lágy akciója. Kapásom azonban nem volt. Valószínű, hogy egy két küszt kivéve alig volt most a patakban értékelhető hal, de legalább azt is elzavartam a nem túl elővigyázatos sárdagasztásommal.

Zubogó

Zubogó

Mire leértem a hídhoz, már beköszöntött a szürkület. Halfogás helyett egy emlékezetes seggreülést sikerült produkálnom az egyre erősödő árnyékban, amikor a töltésen fel-le mászás közben a sűrű susnyásban nem vettem észre az egyik belvízapasztó áteresz kifolyójánál kialakult két méter mély szakadást a part vonulatában, és telitalppal beleléptem a nagy büdös semmibe.

A szürkület beköszöntével (és a burnyám után) csend költözött a tájra. Ennek megfelelően előkerültek a fészekaljakból a frissen kikelt récék, a barna rétihéja is többször tartott őrjáratot a fejem felett, sőt egy megzavart őz, amint a patakmedren keresztül akart menekülni a vélt veszély elöl, majdnem az ölembe ugrott ijedtében.

Halat nem fogtam, de megint értékes tapasztalatokat szereztem. A természet pedig ismét kitett magáért. Azt hiszem, hogy eltárolok még egy patront erre a vízre, de akkor már folyásiránnyal szembe fogok haladni, hátha nem verem szét a pályát.

Utolsó pillantás

 

Még egy utolsó pillantás az egyébként gyönyörű természeti környezetről

 

Legközelebb egy újabb Fekete-víz -- Pécsi-víz kalanddal jelentkezem.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr412948227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2011.06.02. 20:49:13

Hát van ilyen. Én holnap talán eljutok a Pécsi-víz egyik ígéretes szakaszára, aztán jó lenne még egy Okor, mielőtt vissza ülök kajakra.

kisgyerek9 · http://kisgyerek.blog.hu 2011.06.02. 21:11:18

@AtyafiPeca: Pécsi-vízre péntek du. tervezek lemenni öcsémmel lehet találkozunk :)

Más: hol vetted és leginkább mi pénzért a kajaknak a trógliját. Az egyik havernek kellene valami hasonló a (gumi)csónakjához a Dunapartra...

kisgyerek9 · http://kisgyerek.blog.hu 2011.06.02. 21:20:34

@AtyafiPeca: pellérd zók között a zóki szakasz megközelíthetetlen. Valami birkapásztor lekerítette...
Én Zók-Pécsbagota között leszek :)

kisgyerek9 · http://kisgyerek.blog.hu 2011.06.02. 21:22:50

@kisgyerek9: köszi a linket amúgy...a videóban az a fekete ezüstcsillámmal, függőleges lapkával...nah olyat akartam csinálni én is. Holnap kiderül, hogy veretnek :) A lényeg, hogy teletömöm őket ólommal, röpüljenek messze és süllyedjenek csak mélyre

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2011.06.02. 21:24:11

Nézegetem azt is. Fasz tudja hova kéne menni. Lehet összefutunk.

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2011.06.02. 21:25:17

Baranya is jó lehet, de csimmával. Vacilálok.

kisgyerek9 · http://kisgyerek.blog.hu 2011.06.02. 21:40:06

@AtyafiPeca: nah ez faszántos rész, de lefelé (egész Velény és Gerde alattig) tuti biztos ilyen, vagy hasonló mindenhol. Rengeteg a gaz a víz alatt, de ott terem a domolykó!!!

kisgyerek9 · http://kisgyerek.blog.hu 2011.06.02. 21:41:19

@AtyafiPeca: Kapos folyót nézném meg, de azt majd csak árukapcsolásban valami melós utazással, mert azért ahhoz messze van, hogy csak úgy leugorjak délutánra

AtyafiPeca · http://atyafipeca.wordpress.com/ 2011.06.02. 22:12:30

Kapost nagyon fosozzák, de éppen ezért tetszik. :-)
A Dombóvár alatti szakaszt kéne megdobálni. Valamikor tervezem azt is. Ilyen faszányos zivataros időben Dráván kéne éjszaka pergetni harcsára.

kisgyerek9 · http://kisgyerek.blog.hu 2011.06.03. 05:23:13

Tegnap pont az járt az agyamon, hogy Dombóvártól lefelé Kapos partról, aztán kisvíznél meggázolni a Siót...az már mekkora flash.

ha meg nagyobb a víz akkor kajakból/csónakból ütni a Siót.

(Kell egy ilyen szivar nekem is, de tuti nem idén!!!)
süti beállítások módosítása